Потребни производи:
2 и ½ чаши брашно
1 лажичка сода
4-5 лажици масло
2 јајца
1 чаша вода
сол
оригано
шарена сол
200 г салама по избор, по можност лут колбас
150 г кашкавал, рендан
50 г путер
Подготовка:
Наквасете ги сувите состојки заедно. Направете смеса и додадете ги јајцата, кои сте ги измателе однапред. Мешајте цело време, а постепено додавајте ги маслото и водата.
Откако сте замесиле меко тесто, во мешавината додадете ги и зачините. Размесете повторно со неколку движења, потоа додадете и колбас и кашкавал. Промешајте и додадете го путерот, кој се сече на коцки.
Мачкајте го енергично тестото додека не го почувствувате меѓу прстите целосното распаѓање на маслото. Тогаш ставете во подмачкана тава и печете во загреана рерна на 200 степени за околу 45-50 минути или додека е готово.