[РЕЦЕПТ] Баница со праз, кромид и печурки

од Vladimir Zorba
143 прегледи

Состојки:
1 пакетче кори за баница
3 јајца
3 големи страка праз
3 глави кромид
200 г печурки
сол
црн пипер
½ чаша масло

Подготовка:
Производите за полнење се сецкани. Двата вида кромид и печурки се запржуваат во малку масло, додека не омекнат и не го намалат обемот. Се овкусува се со зачините и се мешаат. Откако ќе се тргне од топлина се додаваат 2 од јајцата и се промешува добро.

Филот се подредува во корите така што се дистрибуира за да стигне. Пред да се стави филот, секоја кора се мачка со малку масло. Потоа завртете ѓеврекот и подредете во садот за печење, однапред намачкани. Скршете го последното јајце, измешајте го и намачкајте ја со него наредената баница.

Печете во загреана на 220 степени печка до златен тен.