[РЕЦЕПТ] Пире од компири со печурки, кромид и павлака

од Vladimir Zorba
518 прегледи

Состојки:
½ кг компири
1 јајце
250 г печурки
½ чаша течен готварски крем
150 мл млеко
2 лажици лебни трошки
2 лажици масло
1 кромид
Подготовка:

Излупете и сварете го компирот. Потоа источете го или измешајте со миксер. Кон смесата додадете јајце. Сварете го млекото и пред да заврело извадете од топлина. Додајте го во компирот и јајцето. Добро измешајте со миксер. Исечете ги печурките на парчиња. Загрејте масло во тава и запржете. Исечете го кромидот на полумесечина и испржете го и него со печурките. Промешувајте постојано.

Намачкајте тава за печење. Распространете го во неа пирето. Наредете ги печурките и кромидот на врвот. Истурете со павлака, посипете со лебни трошки да фати коричка. Печете во загреана на 180 степени печка до благо зацрвенување.