Состојки:
50 г сурово мелено кафе
2 лажички инстант кафе
200 гр кафеав шеќер
4 жолчки
сол
3 чаши течeн кондиторски крем
1 течна ванила
1 чаша топла вода
Подготовка:
Истурете мелено кафе со топла вода. Додајте и инстант кафе и добро промешајте. Нека остане неколку минути.
Во сад на ринглата загрејте ½ чаша вода. Кога ќе зоврие ставете го во неа шеќерот и мешајте на тивок шпорет. Ќе се добие сируп во кој откако ќе се згусне се ставаат жолчки многу бавно, се меша, за да не се зготват и згрутчат. Кон нив додадете и ванила. Промешајте додека не се добие густ крем.
Измешајте го кремот со смесата со кафето, додадете сол, промешајте. Со миксер измешајте шлаг и додадете го во кремот. Промешајте со широка шпатула. Дистрибуирајте ја смесата во чаши и чувајте во фрижидер во текот на ноќта, додека кремот се згусне.
Украсете по желба со чоколадо, ореви или овошје.