[РЕЦЕПТ] Паста со јагнешки ќофтенца

од Vladimir Zorba
82 прегледи

Состојки:
1 пакетче кратка паста
2 моркови
2 чешниња лук
5-6 листови свеж босилек
500 г ситно сечкани домати од конзерва
2 лажици доматно пире
маслиново масло
ловоров лист
сол, црн пипер
кафеав шеќер
свеж магдонос за попрскување
За ќофтињата:
500 г мелено јагнешко месо
1 лажиче ким
2 лажиче коријандер
2 чешниња лук
Подготовка:
Прво сварете ја пастата според инструкциите на пакувањето. Откако е подготвена може да ја исплакнете со ладна вода. За да направите ќофтиња, измешајте го меленото месо со зачини, покријте ја со фолија и ставете во фрижидер за 30-40 минути.

Во тоа време исечете ги морковите на тркалца и заедно со лукот запржете ги во длабок сад, во добро загреано маслиново масло. Кон нив додадете ги доматите на коцки и качамакот, заедно со ливчиња босилек и ловоров лист. Гответе на тивок оган.

Откако сосот ќе згусне, зачинете со црн пипер, малку кафеав шеќер, сол. Веќе може да обликувате мали ќофтиња и да ги запржите во посебна тава. Конечно додадете ги во сосот заедно со пастата.