Состојки:
2 кг јагнешко месо
400 г бунгур
600 г свежи печурки
4 врски кромид
10 лукчиња
околу 1,5 л зеленчукoва супа
сол, црн пипер
црвен пипер
нане
лажица доматно пире
Подготовка:
Месото се сече на мали парчиња и се додаваат вкусови со сол и црн пипер. Се запржува во масло заедно со исечени кромид, лук и печурки. Кога месото ќе се испржи од сите страни и зеленчукот ќе се запржи, додадете бунгур (претходно исплакнат со вода) и супа колку да се покријат состојките.
Гответе на тивок оган. Кога гризот е речиси готов, може да Зачинете со сол, доматно пире, црвен и црн пипер и нане. Ставете го јадењето во тава и печете во загреана рерна на 200 степени до подготвеност на месото.