[РЕЦЕПТ] Пилешки копани со сос од плаво сирење

од Vladimir Zorba
523 прегледи

Состојки:
10 пилешки копани
3 лажици скара сос
1 чаша доматно пире
2 лажици оцет
2 лажици сос Ворчестер
250 г кисела павлака
½ чаша мајонез
½ чаша мелено сино сирење
½ лажичка црвен лут пипер
оригано
Подготовка:
Ставете ги копаните во мултикукер. Во сад измешајте скара сос, доматно пире, оцет и сос ворчестер. Промешајте и истурете ги копаните. Затворете ја машината и оставете да се готви на тивок оган меѓу 6 и 8 часа или на силен оган за 3 до 4 часа.
Во меѓувреме подгответе го сосот. Измешајте ги павлаката, мајонезот, синото сирење и лутите пиперки. Покријте го садот со сосот и оставете настрана. Кога пилето ќе стане подготвено, користете ги соковите и мастите во садот на мултикукерот за да го збогатите сосот. Додадете ги кон смесата со синото сирење и мешајте енергично со жица мешалка.
Служат ги копаните заедно со сосот во посебна чаша за топење.