Состојки:
1 карфиол
½ чаша јогурт
1 лажица Дижон сенф
1 лажица мед
2 лажици сецкан копар
1 лажица маслиново масло
2 чешниња лук
Сокот од ½ лимон
1 глава црвен кромид
3-4 варени јајца
3 страка целер
Подготовка:
Искршете го карфиолот на мали розички. Распрснете ги во тава за печење. Поле со малку стопен путер, сол и бибер по вкус. Печете во загреана на 200 степени печка за 25 минути.
За сосот:
Измешајте ги јогуртот, сенфот, медот, копар, маслиновото масло, лук, сок од лимон. Промешајте убаво сите состојки додека се мешаат добро.
За салатата:
Исечете ги варените јајца, кромидот и целерот. Во голем сад измешајте ги заедно со печен карфиол. Промешајте со дресинг и сервирајте ја салатата, полејте со уште малку свеж копар.