[РЕЦЕПТ] Пилешко со киноа и зеленчук

од Vladimir Zorba
1,3K прегледи

Состојки:
1 чаша киноа
2 чаши пилешки бујон
4 лажици маслиново масло екстра девствено
2 чешниња лук, големи
1 кромид, ситно исечкан
400 г пилешки гради, се сече на големи парчиња
1 тиквички, исечкани на коцки
1 домат, сецкан на коцки
250 г сирење, кршен
7-8 свежи листови босилек
1 лажица сок од лимон
Подготовка:
Измешајте ги киноато и пилешката супа. Нека зовријат заедно во тенџере. Откако ќе зоврие намалете ја топлината и оставете да покркори под капак. Варете додека течноста се апсорбира и киноато не набабри. Приближно тоа време би требало да трае околу 12 минути.
Загрејте 2 од лажиците маслиново масло во тава на средна температура. Испржете ги лукот и кромидот додека не станат проѕирни или за околу 5 минути. Додадете го пилешкото и гответе додека не стане благо розово или за уште 5 минути. Тргнете го месото од огнот.
Прелијте уште 2 лажици маслиново масло во тава. Додадете ги тиквичките и доматите и гответе, додека не омекнат или за околу 5 до 8 минути. Вратете го пилешкото во тава и посипете со мелени сирење, босилок и сок од лимон.
Послужете на чинија врз топло киноа.