[РЕЦЕПТ] Мафини со фина лимонова глазура

од Vladimir Zorba
117 прегледи

Состојки:
100 г путер
2 чаши шеќер
4 јајца
2 и ½ чаши брашно
2 лажички сода
1 штипка сол
2 лажици течна ванила
½ чаша млеко
½ чаша свеж сок од лимон
За глазурата:
6 жолчки
6 белки
2 чаши шеќер
½ чаша сок од лимон
2 лажици лимонова кора
6 лажици масло
1 лажичка павлака

Подготовка:
Промешајте го маслото на собна температура со миксер. Кон него додадете го шеќерот и измешајте повторно со миксер. Додавајте ги едно по едно четирите јајца, а секое јајце изматете го со миксер. Додајте го брашното, измешајте сода бикарбона и сол и пак измешајте. Додека мешате додадете ванила и ½ чаша млеко. Потоа додадете ½ чаша свеж сок од лимон. Промешајте со миксер неколку минути додека се добие мека хомогена смеса.

Дистрибуирајте ја смесата во садот за мафини. Печете во загреана на 170 степени печка за 15 минути.
Во меѓувреме направете глазура. Поделете 6-те жолчки од 6-те протеини. Кон секоја одделна првенствено додадете една чаша шеќер. Измешајте ги жолчките во водена бања со шеќерот и кон нив додадете ½ чаша сок од лимон, 2 лажици лимонова кора. Промешајте со жица мешалка до добивање на хомогена смеса. Кон неа додајте 6 лажици путер на собна температура. Промешајте со дрвена лажица додека маслото се стопи. Ставете ја смесата во фрижидер.

Во тоа време ставете сад со протеините и шеќерот во водена бања. Промешајте со жица мешалка. Ќе се добие бела проѕирна густа смеса. Отстранете од топлина. Додадете павлака. Промешајте со миксер. Ќе се добие мека смеса. Наполнете ја смесата во слаткарски шприц со додаток за розички.

Притиснете ги кексовите во средината со палецот, па срединката да пропадне. Извадете ја и на нејзино место со лажица наполнете помалку од смесата со жолчките. Врз неа направете розичка од глазурата со протеините. За ефект на прегорен шеќер завршете со пламен за благо изгорена глазура.