[РЕЦЕПТ] Варени јајца со посебен сос

од Vladimir Zorba
291 прегледи

Производи:
6 јајца
50 гр путер
3 лажици брашно
2 чаши зеленчукова супа
50 мл бело вино
100 гр кисела павлака
4 супени лажици сенф
Црна пиперка
Сол
1 лажица сок од лимон
Коријандер
Магдонос
Подготовка:
Се топи путерот. Измешајте го брашното додека не се исчистат сите грутки. Сварете ја супата во топла вода. Истурете ја во мешавината на брашното. Додадете вино и мешајте. Ставете ја смесата во тенџере и гответе на мека топлина со постојано мешање со дрвена лажица. По неколку минути додадете крем, сок од лимон, сенф и зачини. Гответе на ниска топлина уште 5 минути.

Пресете јајца во половина. Додајте ги во сос и служете додека е жешко.