[РЕЦЕПТ] Карфиол во фурна со сирење, кашкавал и шунка

од Vladimir Zorba
632 прегледи

Производи:
1 глава карфиол
150 гр шунка
1 чаша рендано сирење
½ кромид
3 лажици презла
50 мл топен путер
1 чаша рендано сирење
1 чаша варен крем
сол
пиперка
оригано
Подготовка:
Исечете го карфиолот во мали розички и запечете го неколку минути. Исцедете го добро од водата. Стопеното масло се загрева во садот. Додадете ситно исечен кромид. Додајте го кон него и кремот. Откако кремот почнува да врие, додадете ги зачините. Извалкајте го карфиолот во лебните трошки. Исечете ја шунката на коцки.
Во плехот за печење ставете ги сите состојки. Се пече во рерна од 200 степени околу 30 минути. Додадете рендано сирење и кашкавал и вратете  во рерната уште 10 минути.