[РЕЦЕПТ] Домашна пилешка паштета

од Vladimir Zorba
368 прегледи

Паштетата е омилено јадење од месо на Clovesandvanilla.com … но во последниве години да се најде убава паштета од вистински производи е речиси како да пронајдете пеперутка! И што е подобро од тоа подготвите домашна пилешка паштета во предвечерјето на Божиќните празници … можете дури и да ја подготвите како подарок за Божиќ за вашите пријатели кои ја сакаат вкусната домашна храна.
Состојки:
500 гр пилешки црн дроб
100 g путер
1 голем кромид
2-3 чешниња сецкан лук (ако не ви се допаѓа, прескокнете ја оваа состојка)
малку мајчина душичка
1-2  ловорови листови
мелен пипер
2 суп.л. павлака

Исечете го кромидот на половина месечинки и лукот на парчиња. Измијте го и исушете. Во длабок сад со капак, запржете го кромидот и лукот во путерот, мешајќи редовно.

Кога кромидот е карамелизиран, додадете пилешки џигер, ловоров лист, мајчина душица, сол и црн пипер, вино. Покријте ја тавата со капак и продолжете да готвите. Измешајте ги состојките од време на време за да не изгорат и да ја проверите нивната подготвеност.

Кога вашите состојки се подготвени, но се уште се розови (не се кафеави), додадете го кремот и промешајте додека смесата не се зацврсти (додека температурата на сите состојки не е еднаква) за 2-3 минути.

Пренесете ја целата содржина на садот во контејнер што ќе го затворите. Ако вашата содржина е премногу густа, можете да додадете малку повеќе стопен путер или крем и продолжете да мешате. Префрлете се во контејнерот со капак и чувајте го во фрижидер.

Вашата паштета може да се чува 2-3 недели … ако не можете да ја изедте за еден ден или два. Вкусна е уште топла или сосема разладена, само подгответе пријатен тост или свеж леб за да биде намачкана …..