Производи:
250 g паста по избор
1 лажица маслиново масло
1 кромид
1 црвена пиперка
2 чешниња лук
350 г конзервирани домати од конзерва
¾ чаша рендана моцарела
½ чаша зеленчук по избор
2 конзервирана туна
½ чаша маслинки
1/3 чаша пармезан, рендан
сол
црн пипер
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 220 степени со вентилатор. Подмачкајте ја тавата за печење. Варете ја пастата во солена вода околу 8 минути. Исцедете и оставете настрана.
Маслиновото масло се загрева во голема длабока тава на средна температура. Запржете кромид и лук, заедно со ситно сечкан лут пипер. Промешајте 5 минути. Откако ќе омекнат и почнуваат да мирисаат, додадете домати. Нека се вари. Намалете ја топлината. Гответе го сосот уште 10 минути додека не почне да се згуснува.
Зачинете со сол и црн пипер. Додајте паста, риба, претходно исцедени, мешан зеленчук и маслинки. Добро измешајте и префрлете сè на подмачката тава за печење. Посипете со моцарела и пармезан. Се пече околу 15-20 минути до добивање златна боја.