[РЕЦЕПТ] Компир “Сонце“ со кромид и рузмарин

од Vladimir Zorba
139 прегледи

Производи:
3 големи компири
2 главици црвен кромид
2-3 лажици маслиново масло
сол
пиперка
1 гранка рузмарин
Подготовка:
Компирите се сечат на многу тенки парчиња како чипс. Сторете го истото со кромид колку што е можно, држејќи го на цели парчиња за да не се распаѓа.

Наредете го компирот како што е прикажано на сликата, ставајќи ги кромидите помеѓу парчињата. Доколку садот за печење се покаже поголем, додадете повеќе компири.

Посипете со бибер, сол и маслиново масло. Ставете го рузмаринот одозгора така што ќе го отстраните кога компирот ќе е подготвен.

Се пече во рерна од 200 степени под фолија 30 минути. Отстранете ја фолијата, засилете ја рерната на 220 и печете додека не се добие кора.