[РЕЦЕПТ] Слатко-кисело пилешко од Гордон Ремзи

од Vladimir Zorba
1,1K прегледи

Производи:
1 големо пилешко сечено на 8 дела
сол и бибер по вкус
3-4 лажици маслиново масло
1 парче лук, исчкано
неколку врски на мајчина душичка
2-3 лажици оризов оцет
2 лажици сос од соја
3 лажици мед
1 лимон, исечен
2 лажици магдонос, ситно сецкани
Подготовка:
Пилете го пилешкото со сол и бибер. Маслиновото масло се загрева во длабок сад. Спржете ги парчињата од пилешко додека не добијат кафеав тен. Извадете ги и ставете ги на кујнска хартија за да се исцедат.

Зголемете ја ринглата за готвење. Додајте лук во маслото, и зачини како што е мајчина душичка, цели стебленца/ Ова ќе ви олесни да ги отстраните откако ќе ги ослободат нивните мириси. Пржете, мешајќи додека не станат кафеави.

Вратете го пилешкото назад. Посипете со оцет и нека се динста. Додајте сос од соја, мед и промешајте го пилешкото така што добро ќе примат сите парчиња.

Загрејте за неколку секунди парчиња лимон во топла вода на топла плоча. Нека течноста се вари околу 10 минути. Ќе биде подготвена кога ќе добие конзистентност малку помалку од сируп.

Послужете го пилешкото со глазура од лимон. Додај ситно сецкан магдонос.