[РЕЦЕПТ] Омиленото рижото со аспарагус и шафран на Мет Дејмон

од Vladimir Zorba
174 прегледи

Производи:
4 чаши растителна супа
3 врски аспарагус, исечен
1 лажица маслиново масло
1 кромид, сецкан
1 чаша Арборјо ориз
½ чаша бело вино
1 лажичка шафран
1/8 чаша свеж магдонос, сецкан
рендан пармезан за попрскување
Подготовка:
Загрејте ја растворената супа додека не зоврие. Во друго тавче, бланширајте ги аспарагусот 1-2 минути и оставете го настрана.

Во длабок сад со просечна температура, загрејте масло. Во него, запржете го кромидот додека не стане транспарентен. Додајте ориз, вино и шафран. Промешајте и оставете додека течноста не се апсорбира. Додадете ја супата, периодично се промешувајте додека рижотото не стане меко и кремасто и не се апсорбира целата течност.

Распоредете го рижото во соодветна чинија за сервирање. Украсете со аспарагус настрана. Посипете со пармезан и магдонос.