[РЕЦЕПТ] Полнети модри патлиџани со моцарела и пармезан

од Vladimir Zorba
322 прегледи

Производи:
2 големи модри патлиџани
1 и 1/2 тегла сос од маринада
3 големи зрели домати
200 грама рендана моцарела, плус малку повеќе за попрскување
100 гр рендан пармезан, плус малку повеќе за попрскување
маслиново масло
2 кромид
4-5 чешниња лук
1/2 лажичка сушено оригано
сол, бибер по вкус
Подготовка:
Исечете ги модрите патлиџани на половина и издлабете ги со тоа што нема да ги фрлате внатрешностите. Во добро загреан сад со масло пропржете ги ситно исецканите кромид, лук,  внатрешноста на модрите.

Додадете сос, сецкани домати, сол, бибер и оригано. Кога зеленчукот ќе омекне, можете да го додадете сирењето, да се мешате и да го извадите од врелината. Во тавата за печење поставете малку на дното од сосот и распоредите ги модрите патлиџан на неа.

Испрскајте со малку масло и зачинете со сол и бибер. Наполнете ги со полнењето и печете во загреаната рерна за 180 степени. Кога модардите се речиси подготвени, посипете ги со повеќе сирење и вратете сѐ во рерната додека не се стопи.