[РЕЦЕПТ] Пилешко со брокули и бешамел од карфиол

од Vladimir Zorba
586 прегледи
Потребни производи:
  • 1 глава карфиолот
  • 500 гр пилешки гради
  • 2 пакувања на замрзнати брокули
  • 100 грама масло
  • 100 г  чедар сирење (исто така може да се замени со кашкавал)
  • сол, бибер
  • 1 х нутритивен квасец (опционално) 

Прво сварете го во кеса карфиолот додека омекне, исцедете го од водата, но задржетедел од неа.Во блендер испасирајте варен карфиол зачинет со сол и црн пипер и по желба 1 с.л неактивен хранлив квасец, која му дава лесен вкус на сирење.

Ако смесата е премногу густа, додајте дел од водата од сварената брокула. Конзистентноста треба да биде хомогена и кремаста.

Во сад, го загреваме путерот и пржиме пилето на парчиња, откако месото е пржено, додадете  брокули, и дел од водата од брокулите за да омекнат брокулите.

Извадете го од плочата за готвење и истурете со сосот, добро промешајте. Посипете со рендан чедар или кашкавал. Печете во рерна околу 30 минути. Се надеваме дека ќе ја предизвикаме вашата љубопитност и ќе го пробате овој лесен, здрав и многу вкусен рецепт.