- 1 глава карфиолот
- 500 гр пилешки гради
- 2 пакувања на замрзнати брокули
- 100 грама масло
- 100 г чедар сирење (исто така може да се замени со кашкавал)
- сол, бибер
- 1 х нутритивен квасец (опционално)

Прво сварете го во кеса карфиолот додека омекне, исцедете го од водата, но задржетедел од неа.Во блендер испасирајте варен карфиол зачинет со сол и црн пипер и по желба 1 с.л неактивен хранлив квасец, која му дава лесен вкус на сирење.
Ако смесата е премногу густа, додајте дел од водата од сварената брокула. Конзистентноста треба да биде хомогена и кремаста.
Во сад, го загреваме путерот и пржиме пилето на парчиња, откако месото е пржено, додадете брокули, и дел од водата од брокулите за да омекнат брокулите.
Извадете го од плочата за готвење и истурете со сосот, добро промешајте. Посипете со рендан чедар или кашкавал. Печете во рерна околу 30 минути. Се надеваме дека ќе ја предизвикаме вашата љубопитност и ќе го пробате овој лесен, здрав и многу вкусен рецепт.