Производи:
8-9 глави црвен кромид
500 гр мелено месо
2 црвени пиперки
1 лута пиперка по желба
50 гр мелени ореви
50 гр паста од домати
3 лажици павлака
неколку врски сецкан магдонос
Мало лажиче мајчина душица
Мало лажиче сол
Мак
сол, бибер по вкус
масло
Подготовка:
Отстранете ги кромидните кожи. Потоа, на едната страна од секоја глава, отсечете едно парче. Ако кромидните глави не се стабилни кога ќе ги ставите во тавата, исечете малку и од дното. Користејќи лажица, издлабете внатре во нив. Исечете половина од износот од извадениот кромид (другиот се чува за салати, супи).
Запржете го во тава со добро загреано масло. Додајте ги сецканите пиперки, зачини, ореви и кисела павлака. Кога меленото месо се додава додадете ја и доматната паста, а по 2-3 минути и кремот. Пополнете го кромидот со мешавината, и ако се остави надвор од неа, можете да го проширите во тавата околу нив.
Покријте ја тавата со алуминиумска фолија и ставете ја во загреана рерна на 180 степени. Печете околу 20-30 минути, потоа отстранете ја фолијата и запечете уште неколку минути.