[РЕЦЕПТ] Корејско Булгоги со телешко и млад кромид

од Vladimir Zorba
413 прегледи

Производи:
¼ главица кромид
2 стебленца од младкромид, сецкан
1/3 чаша сос од соја
3 лажички шеќер
2 лажички печено семе од сусам
3 чешниња лук
1 лажичка масло од сусам
¼ лажица црвена пиперка
¼ лажичка рендан свеж ѓумбир
1/8 кафена лажичка пиперка
1 ½ кг телешко филе сечено на мали парчиња
1 лажичка мед
Подготовка:
Измешајте ги исечениот кромид, младиот кромид, соја сос, шеќер, сусам, толчен лук, црвен пипер, ѓумбир и црниот пипер во сад. Промешајте. Ставете сецкани месо во маринадата и оставете за час или во текот на ноќта во фрижидер.

Загрејте го садот на средна температура. Ставете го да се пржи месото. Додадете мед за карамелизирање на месото. Измешајте од време на време за да не загори.

Служете го булгогито попрскано со некои ситно сецкан млад кромид.