Производи:
2 јајца
1/3 чаша рендан пармезан
1 лажица сушен магдонос
¼ лажица пиперки
сол
1 литар вода
1 чаша суров ориз
1 и ½ чаши трошки од леб
2 чаши маслиново масло
Подготовка:
Во голем сад, измешајте ги скршените јајца, пармезан, магдонос, бибер и малку сол. Покријте ја смесата и ладете во ладилникот.
Во меѓувреме, се вари водата на топла плоча. Подели ја со другиот дел од солта. По вривањето, варете го оризот со намалување на температурата. Кога е подготвен, тргнете од оган и исцедете ја водата.
Комбинирајте го оризот со мешавината од јајца многу бавно за да избегнете вриење јајца со топол ориз. Дозволете смесата да се излади на собна температура во текот на 1 час.
Со рацете формирајте топчиња од мешавината. Извалкајте ги добро во трошки од леб додека не бидат целосно покриени.
Маслиновото масло се загрева во садот на средна температура. Пржете ги оризовите топчиња додека не добијат златна боја.