[РЕЦЕПТ] Циметови ролни со кафеав шеќер

од Vladimir Zorba
631 прегледи

Производи:
1 коцка квасец
¼ чаша топла вода
1 ½ чаша полномасно млеко
½ чаша масло
4 и ½ чаши брашно
1 лажичка сол
½ лажичка сода бикарбона
½ чаша путер, се стопи
1 и ¼ чаши кафеав шеќер
1 ½ лажички цимет
Подготовка:
Во голема чинија, расквасете го квасецот во топла вода. Оставете го 10 минути за да стане крем. Млекото се топли во мала тава додека не се загрее. Додадете го млекото и маслото во квасецот. Промешајте добро.

Се меша брашно, сол и сода заедно. Можете да ги квасите. Полека измешајте ги сувите и течните состојки додека не се добие меко тесто. Замесете го со раце. Нека се одмори 20 минути.

Во мал сад, се меша кафеавиот шеќер, циметот и стопен путер.

Извадете го тестото. Смешајте го со мешавината на цимет. Потоа пресечете го во посебни ролни со дебелина од околу 3 сантиметри. Наредете ги ролните во подмачкан сад за печење. Печете во загреана рерна на 200-степени.