[РЕЦЕПТ] Посна сарма со ниско ниво на јаглехидрати

од Vladimir Zorba
233 прегледи

Потребни производи:

3 чаши ориз од карфиол

2 моркови

1 кромид

500 г свежи печурки

сол

пиперка

црвен пипер

масло од грозје или маслиново масло

кисела зелка

сушени пиперки

сок од зелка

Подготовка:

Во блендерот, спомелете го кромидот и морковите, излупете ги печурките и пресечете ги на ситно. Карфоловиот ориз е подготвен со мешање на карфиол со големина на оризови зрна во блендер. Во длабок сад загреваме масло и ги запржуваме кромидот и морковот, кога тие ќе омекнат, додадете печурки и промешајте додека не се соединат. Додадете сол по вкус (не надминувајте со солта на сокот од зелка) како и црвена пиперка. Додадете ориз од карфиол, добро  измешајте и истурете 1к. вода. Гответе додека не остане масло.

Со  филот така подготвен, замотајте ги сармите и наполнете ги пиперките.

Ние ги организираме во послужавник намачкан со масло и вода со малку повеќе масло на врвот. Покријте ги со листови од зелка и ставете 1 чаша сок од зелка. Се пече во умерена рерна додека течноста испарува и се внимава на маснотијата.