AI ќе биде поприсутна во автомобилската индустрија во 2023 година од кога било досега

од Vladimir Zorba

Вештачката интелигенција станува вообичаена ниша, која многу ќе им помогне на менаџментот на автомобилските компании, но и во однос на иновациите и решавањето на проблемите.

Со претстојната рецесија и постојано присутна неизвесност, бизнисот на автомобилските компании ќе се соочи со истите императиви во 2023 година како и досега. На прво место, тоа се однесува на лидерство, иновации и решавање на проблеми. Вештачката интелигенција станува заедничка ниша за постигнување на овие цели.

Еве неколку предвидувања поврзани со автомобилската индустрија во 2023 година.

Обука на автономни возила во метаверзумот

Повеќе од 250 производители на автомобили и камиони, стартапи, даватели на транспорт и транспорти кои развиваат автономни возила се соочуваат со еден од најсложените предизвици со вештачка интелигенција на нашето време.

Имено, едноставно не е можно да се исполни секое сценарио во реални услови на патишта, па во текот на 2023 година индустријата во голема мера ќе се обрати за помош кон виртуелниот свет.

Собирањето податоци на патиштата ќе биде дополнето со виртуелни флоти кои генерираат информации потребни за обука и тестирање на новите функции пред нивното спроведување.

Симулациите ќе возат автономни возила низ практично бесконечен опсег на сценарија и средини. Ќе бидеме сведоци и на континуирана примена на дигитални близнаци за производство на возила, со цел да се подобри ефикасноста на производството, да се поедностават операциите и да се подобри ергономијата и безбедноста на работниците.

Заминување кон „облаците“

Во 2023 година ќе има повеќе понуди за софтвер како услуга (SaaS) и инфраструктура како услуга во транспортната индустрија.

Програмерите ќе можат да пристапат до сеопфатен пакет на облачни услуги за да дизајнираат, имплементираат и искусат распоредувања насекаде во метаверзумот.

Тимовите ќе дизајнираат и ќе соработуваат на 3D работни текови, како што се симулации за развој на автономни возила, искуства во возилото, игри во облак, па дури и доставување на конфигуратори на автомобили онлајн или во салони.

Консиерж во возилото

Напредокот во конверзациската вештачка интелигенција, обработката на природниот јазик, откривањето движење и анимацијата на аватарите го отвораат патот за возилата од следната генерација во форма на дигитални асистенти.

Овој вид „консиерж“ со вештачка интелигенција може да прави резервации, да пристапува до контролните единици на возилото и да издава предупредувања користејќи разбирање на природниот јазик.

Со искористување на внатрешните камери, длабоките невронски мрежи и мултимодалната интеракција, возилата ќе можат да обезбедат вниманието на возачот да биде на патот, како и да се осигураат дека ниту еден патник или домашно милениче не е оставено кога патувањето ќе заврши.

Слични содржини