Airbnb ги суспендира своите операции во Русија и Белорусија

од Vladimir Zorba

Airbnb ги запира операциите во Русија и Белорусија, објави извршниот директор Брајан Чески во твит. Тоа вклучува околу 90.000 активни краткорочни закупи на различни платформи во Русија и нешто повеќе од 1.800 во Белорусија, според извештајот на Ројтерс.

Извршниот директор на Airbnb ја претстави ситуацијата, велејќи дека „сите работи се на маса“ поради руската инвазија на Украина. Airbnb понуди бесплатно сместување за најмногу 100.000 украински бегалци кои бегаат во европските земји, вклучувајќи ги Полска, Германија, Унгарија и Романија.

Корисниците на Airbnb исто така ги преземаат работите во свои раце. Членовите купиле недвижен имот изнајмен од Airbnb во Украина за да им помогнат на жителите да добијат пари додека се соочуваат со сериозни економски тешкотии, се вели во извештајот на The Guardian.

„Јас и сопругата штотуку го резервиравме вашиот стан за една недела, но секако дека нема да дојдеме на гости. Ова е само за да можете да добиете пари“, му напишал еден корисник на изнајмувач на Airbnb во Украина.

Airbnb, исто така, се согласи да се откаже од таксите за гостите и домаќините за сите резервации во земјата.

Повеќе од еден милион бегалци ја напуштиле земјата од почетокот на руската инвазија, според извештаите на ОН, а се проценува дека четири милиони луѓе на крајот ќе ја напуштат Украина.

Слични содржини