Airbnb руши рекорди во работењето

од Stefanija Kuzmanovska

Airbnb соопшти дека побарувачката за патувања останува силна, и покрај загриженоста поради забавување на економијата и зголемените цени што ги погодуваат домаќинствата. Речиси 104 милиони престои беа резервирани на платформата меѓу април и јуни, што е рекордно високо ниво за веб-страницата за сместување.

Airbnb бележи рекордна заработка во текот на 2022 година

Меѓународните и градските патувања, кои заостанаа, исто така се опоравија. Компанијата соопшти дека сега е среде најсилниот врв на летната сезона на патувања и ги увери инвеститорите дека е подготвена за се што може да ја погоди економијата. Американската економија повторно се намалува, што предизвикува страв од рецесија.

Во случај на ново забавување, Airbnb верува дека многу луѓе би можеле повторно да се свртат кон „хостингот“, па тоа би било голема можност за нив. Севкупно, резервациите во периодот април-јуни се зголемени за 25 отсто во однос на минатата година на 103,7 милиони и повеќе од 24 отсто во однос на 2019 година.

Повисоките цени помогнаа да се зголемат приходите на компанијата, кои се зголемија за 58 отсто од минатата година на 2,1 милијарди долари. Побарувачката за патувања останува најсилна во Северна Америка, каде резервациите се зголемени за 37 отсто во споредба со 2019 година. Растот во Европа заостанува зад американскиот континент, погоден од фактори како што е послабата фунта.

Компанијата, која во мај објави дека се повлекува од Кина, рече дека побарувачката останала под нивоата пред пандемијата во азиско-пацифичкиот регион бидејќи ограничувањата на ковид ги задржаа кинеските туристи дома.

И покрај отстранувањето на компанијата од Кина во јули, Airbnb сè уште има повеќе од 6 милиони активни огласи на платформата.

Слични содржини