AIRBNB СО РЕКОРДЕН ПРИХОД ВО ТРЕТОТ КВАРТАЛ: Просечната цена за ноќевање се зголеми на 156 долари

од Vladimir Zorba

Американската онлајн платформа за резервации за сместување Airbnb објави рекорден приход во третиот квартал благодарение на повисоките цени и укинувањето на ограничувањата за пандемијата. Патничкиот сектор силно закрепна оваа година благодарение на добрата летна сезона, но сега се соочува со ризици поради зајакнувањето на инфлацијата ширум светот.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во средината на октомври прогнозираше дека инфлацијата оваа година на глобално ниво ќе достигне максимум од 9,5 отсто, по што би требало да се преполови на 4,1 отсто до 2024 година.

Во третиот квартал, Airbnb забележа речиси 100 милиони резервирани ноќевања, најмногу откако е основан. Просечната цена на ноќевање порасна за пет отсто, на 156 долари, а растот е уште поголем ако се исклучат промените на валутните курсеви.

Приходите се зголемија за 29 отсто на 2,9 милијарди долари, но растот беше повеќе од половина од истиот квартал минатата година, бидејќи луѓето почнаа да патуваат поради укинувањето на ограничувањата за пандемијата.

„Всушност е многу тешко да се споредат резултатите на основа од година во година. Ако ги споредите со 2019 година, ќе видите дека имавме речиси идентичен со малку посилен раст на побарувачката на глобално ниво“, рече главниот финансиски директор Дејвид Стивенсон.

Извршниот директор Брајан Чески се обиде да ја смири загриженоста, истакнувајќи дека следната година очекуваат „навистина силна побарувачка“, особено од американските патници со дестинации во Европа.

Големите американски авиокомпании веќе ги истакнаа честите меѓународни патувања, особено во Европа, бидејќи патниците сакаат да го искористат посилниот долар.

Во четвртиот квартал Airbnb очекува помали приходи во однос на периодот од јули до септември, во опсег од 1,80 до 1,88 милијарди долари.

Побарувачката е силна, а расте и бројот на изнајмувачи, забележуваат тие.

„Исто како во Големата рецесија од 2008 година, кога почна да работи Airbnb, луѓето првенствено се заинтересирани за дополнителен извор на приход со изнајмување сместувачки капацитети“, нагласуваат од компанијата.

Слични содржини