Пијте го вашето кафе црно и можеби ќе ви помогне да живеете подолго – тоа е факт, според нова студија која откри дека оние што пијат кафе имаат тенденција да живеат подолго, но само оние кои ставаат малку или воопшто не ставаат шеќер и заситени масти во своите пијалоци.
Оваа идеја дека кафето ги намалува шансите за предвремена смрт постои веќе некое време. Овде, истражувачки тим предводен од истражувачи од Универзитетот Тафтс сакаше конкретно да испита дали она што го додавате во вашето кафе прави разлика.
„Малку студии испитале како адитивите во кафето можат да влијаат на врската помеѓу консумирањето кафе и ризикот од смртност, а нашата студија е меѓу првите што квантификува колку засладувачи и заситени масти се додаваат“, вели епидемиологот Бингџие Џоу од Универзитетот Тафтс, како што објави „Science Alert“, додавајќи дека резултатите се во согласност со упатствата на експертите за исхрана.
Тимот анализирал статистика на 46.332 возрасни лица во Соединетите Држави на возраст од 20 години и постари, во просек од 9-11 години. Во тој период, починале 7.074 луѓе – смртни случаи кои потоа биле споредени со консумирањето кафе. Истражувачите откриле дека луѓето што пијат кафе покажуваат значително помал ризик од смрт од сите причини, но кога во смесата се додава повеќе од малку шеќер и заситени масти (како што се наоѓаат во полномасното млеко или павлаката), таа статистичка значајност исчезнува. Генерално, пиењето црно кафе или кафе со многу ниска содржина на шеќер и масти е поврзано со 14 проценти помала шанса за прерана смрт, во споредба со воопшто да не се пие кафе. Помеѓу две и три шолји дневно се чинеше дека е идеална доза.
Иако истражувачите ги зедоа предвид варијаблите што можеа да влијаат на стапките на смртност – вклучувајќи ги нивоата на вежбање, внесот на алкохол, возраста, полот и образованието – студијата не беше доволно робусна за да докаже директна причина и последица. Сè уште може да има непознати варијабли што влијаат и на пиењето кафе и на смртноста од сите причини.
Сепак, податоците овде покажуваат силна поврзаност и се совпаѓаат со претходните истражувања за здравствените придобивки од кафето. Оваа студија сугерира дека кофеинот ги движи овие придобивки, бидејќи консумирањето кафе без кофеин не покажа разлика во стапките на смртност, и дека шеќерот, млекото и павлаката можат да ги ублажат позитивните ефекти.
„Здравствените придобивки од кафето може да се припишат на неговите биоактивни соединенија, но нашите резултати сугерираат дека додавањето шеќер и заситени масти може да ги намали придобивките од смртност“, вели Фанг Фанг Жанг од Универзитетот Тафтс.
Сè уште има многу што да се истражи овде, не само како многуте различни компоненти на кафето можат да заштитат од предвремена смрт. Веројатно се вклучени голем број фактори, вклучително и кога всушност го пиете кафето, како што покажа студија објавена претходно оваа година. Ова ново истражување е особено корисно затоа што го изолира самото кафе од сè друго што можеби го ставаме во него, што не е случај со сите студии како оваа секоја студија често се фокусира на свој агол.