Alfa Romeo Milano го смени името во Junior

од Vladimir Zorba

По притисокот од италијанската влада, Alfa Romeo одлучи да го смени името на новопретставениот помал SUV.

Alfa Romeo денеска објави дека ќе го смени името на својот нов теренец Milano во Junior по притисокот од италијанската влада. Одлуката доаѓа само неколку дена откако Адолфо Урсо, италијанскиот министер за индустрија, ја критикуваше Alfa Romeo за маркетинг на автомобил произведен надвор од Италија со италијанско име. Milano се произведува во фабриката Tychy, која се наоѓа во Полска.

„Автомобил наречен Milano не може да се произведува во Полска“, рече Урсо во четвртокот. „Ова е забрането со италијанскиот закон“.

Тој се повикува на закон од 2003 година кој се однесува на производи кои „звучат италијански“ и не се произведени во Италија, според Ројтерс.

„Овој закон предвидува дека не можете да давате индикации кои ги доведуваат потрошувачите во заблуда“, додаде Урсо. „Значи, автомобил наречен Milano мора да биде произведен во Италија. Во спротивно, дава погрешна индикација, што не е дозволено со италијанскиот закон“.

B SUV Milano требаше да биде именуван во чест на градот Милано, каде што компанијата е основана во 1910 година.

Junior може да биде посоодветен за овој помал кросовер. Името Junior првично беше користено од Alfa Romeo како ниво на опрема во средината на 1960-тите.

Слични содржини