Амазон ги советува партнерите како да го зголемат бројот на работници за 400%

од Vladimir Zorba

Уште еден светски гигант има проблем да најде работници, конкретно возачи за достава, па сега воведе „нова политика“: ги регрутира оние кои пушат марихуана.

Ништо не ви е јасно, нели?

Општо земено, според њујоршката агенција „Блумберг“, компанијата на Џеф Безос ги советува своите партнери за испорака кои управуваат со сеприсутните сини комбиња на Амазон – да го посочат огласот дека не ги проверуваат кандидатите за работа за марихуана.

„Блумберг“ имаше увид во преписката, а информациите доаѓаат од интервјуа со четири сопственици на бизниси.

Ова може да го зголеми бројот на кандидати за работа за дури 400%, вели Амазон во една порака, без да објасни како настанала оваа статистика. Од друга страна, велат од компанијата, проверката на марихуана го намалува бројот на потенцијални работници за 30 проценти.

Еден партнер за испорака, кој престана да ги проверува кандидатите по наредба на Амазон, вели дека марихуаната е доминантната причина зошто повеќето луѓе паднале на тестови за дрога. Сега, кога тестираат само кандидати за лекови како опијати и амфетамини, повеќе возачи го поминуваат тестот.

Други компании за испорака продолжуваат да ги проверуваат кандидатите за работа, загрижени за импликациите на осигурувањето и одговорноста во многу држави, каде што употребата на канабис останува нелегална. Тие, исто така, се грижат дека прекинот на тестирањето за дрога може да доведе некои возачи да пушат марихуана пред да тргнат на пат.

– Ако некој од возачите има несреќа и убие некого, а подоцна е позитивен на марихуана, тоа е мој проблем, а не на Амазон – вели еден од партнерите, кој побара да остане анонимен.

Слични содржини