„Амазон“ се соочува со најголемата казна, се однесува на заштита на податоците

од Stefanija Kuzmanovska

„Амазон“ се соочува со најголемата казна во областа на приватноста на Европската унија досега, откако водечкиот супервизор го казни со казна од 746 милиони евра (888 милиони долари) за прекршување на правилата за заштита на податоците.

CNPD, тело за заштита на податоци од Луксембург, го казни „Амазон“ со рекордна парична казна во одлуката на 16 јули, обвинувајќи го интернет продавачот дека обработува лични податоци што ги прекршува одредбите на Европската унија. „Амазон“ ги откри наодите во петокот, велејќи дека одлуката е „неоснована“.

„Немаше кршење на податоците, ниту податоците на клиентот беа изложени на трета страна“, се вели во соопштението на „Амазон“, додавајќи дека планираат да поднесат жалба. „Овие факти се неспорни. Ние силно не се согласуваме со пресудата на CNPD”.

Одлуката ја заврши истрагата иницирана од жалбата на француската група за приватност La Кuadrature du Net од 2018 година. Таа внимателно ја поздрави одлуката.

„Првиот чекор е да видиме казна која е соодветна, но мора да останеме будни и да видиме дали одлуката вклучува забрана за поправање на однесување кое ги крши правата“, рече Бастиен Ле Кверек, член на судскиот тим на La Kuadrature , додавајќи дека групата не ја добила одлуката.

Слични содржини