Андреас Шидер: ЕУ е многу сериозна за тоа како да организира независна истрага за изборите во Србија

од Radmila Tasevska

Европратеникот и еден од меѓународните набљудувачи на изборите во Србија, Андреас Шидер денеска изјави дека Европската комисија и Европскиот совет сериозно ја сфатиле Резолуцијата на Европскиот парламент за изборите во Србија и дека сериозно се занимаваат со тоа како да организираат независна истрага.

На прашањето дали Европската унија ќе формира тим за справување со изборите во Србија и дали се точни тврдењата дека Жозеп Борел, високиот претставник за надворешна политика и безбедност на ЕУ, го поддржува предлогот, Шидер рече дека може само да каже дека тој добија јасни сигнали од ЕК дека сериозно ја сфатиле резолуцијата, пренесе Бета.

„Добив многу јасни сигнали од Европската комисија и Европскиот совет дека многу сериозно ја сфатиле Резолуцијата на Европскиот парламент и дека многу сериозно се занимаваат со тоа како да организираат независна истрага“, изјави Шидер за Нова.рс.

Според Нова.рс, во следните две недели во Брисел треба да почнат да разговараат за Резолуцијата што ја усвоија членовите на ЕП, а се очекува ЕУ по извештајот на ОДИХР за изборите во Србија да назначи специјален пратеник кој би се занимавал со истрагата за изборите во Србија.

По Резолуцијата на ЕП се очекува и ОДИХР да објави извештај за изборите одржани на 17 декември.

„Очекувам да биде во февруари, но свесен сум дека ќе биде многу комплициран извештај. Затоа, мислам дека нема потреба да се врши притисок за времето на објавување на извештајот на ОДИХР, со оглед на тоа што работат многу тешко е да се произведе“, истакнува Шидер.

Слични содржини