Австралија наскоро би можела да биде погодена од мегасуши што ќе траат повеќе од 20 години

од Vladimir Zorba

Децениските „мегасуши“ би можеле да ја погодат Австралија во блиска иднина бидејќи климатските промени продолжуваат да ги влошуваат тешките временски услови.

Новото моделирање објавено утрово од страна на Австралискиот национален универзитет (ANU) и Центарот за извонредност за климатски екстреми на ARC, детализираше како климатските промени веќе ги влошија сушите и како би можеле да ги влошат во иднина.

Веќе се случуваат мегасуши – има една во САД во моментов која трае од 2000 година – но истражувачите велат дека последиците од таква во Австралија ќе станат сè потешки.

„Комбинацијата на климатските промени на врвот на природните мегасуши кои би можеле да траат 20 години значи дека во иднина Австралија би можела да забележи суши кои се полоши од било што во неодамнешното историско искуство“, рече ко-водителот на авторот д-р Георги Фалстер од ANU.

„Мораме да ја разгледаме и да се подготвиме за можноста една од овие повеќедецениски мегасуши да се случи во блиска иднина. Во оваа студија посветивме особено внимание на басенот Мареј-Дарлинг. Како најголем земјоделски регион во Австралија, важно е да се знае колку лоши би можеле да бидат сушите во овој регион“, истакна тој.

Како најсушен населен континент на планетата, сушите не се ништо ново за Австралија.

Имаше 10 главни меѓу 1860 и 2000 година – вклучувајќи ја и катастрофалната суша на Федерацијата од 1895-1903 година – додека поновата Милениумска суша, која траеше од 2001-2009 година, беше една од најлошите во нацијата.

Сепак, истражувачите користеа многу поширока мрежа на набљудувања на климата, кои датираат од 850 година, при нивното моделирање, откривајќи дека сушите веќе се влошиле по индустријализацијата.

Студијата исто така покажа дека југозападна и источна Австралија може да очекуваат намалување на врнежите и поголем ризик од суша во иднина – вклучително и во басенот Мареј-Дарлинг.

Дом на 40 отсто од австралиските фарми, басенот произведува околу 30 милијарди долари храна секоја година, вклучувајќи го целиот ориз во земјата, речиси три четвртини од грозјето и 30 отсто од млечните производи.

Коавторката на истражувањето, професорката Нерили Абрам од ANU рече дека емисиите на јаглерод треба да се намалат и да се подобри управувањето со водата за да се ублажи ризикот од мегасуши.

„Веројатно е дека промените на интензитетот на сушата сè уште би можеле да настанат бидејќи климатските промени продолжуваат да се влошуваат“, рече таа.

„Еден пример за ова е „Tinderbox Drought“ од 21 век, кој траеше само три години, но беше исклучително интензивен и ги постави условите за шумските пожари на Црното лето.

„Tinderbox “ сушата веројатно беше поострашна поради климатските промени.

„Единственото нешто што можеме да го направиме за да ја намалиме потенцијалната сериозност и должината на идните суши е брзото намалување на емисиите на стакленички гасови. На пример, со брза транзиција кон обновливи извори на енергија. Можеме и да ги намалиме влијанијата на идните суши со тоа што ќе бидеме подготвени со планови за складирање и управување со вода и мрежи за поддршка на заедницата“, додаде Абрам.

Слични содржини