Битката кај Бахмут – политички и воен пораз за Русија

од Vladimir Zorba

Многумина веруваа дека во средината на март судбината на Бахмут е запечатена, а градот е осуден да падне во руски раце. Сепак, откако украинските сили се повлекоа од источниот дел на градот и ги заштитија линиите за снабдување јужно од Бахмут, веројатно е дека руските сили нема да успеат да го заземат уште долго време, ако тоа воопшто и се случи. Се чини дека Москва го сфати ова и на тој начин руските сили го намалија интензитетот на нивните напади додека ги преместува трупите на друго место, објави во својата анализа Варшавскиот институт, цитиран од ЦИВИЛ.

Битката кај Бахмут сега е политички и воен пораз за Русија – на барање на Москва. Борбата за Бахмут стана повеќе прашање на чест отколку стратешка цел за Кремљ. Заврши со неуспех, што само ја потврдува слабоста на руските воени стратези.

Како што беше објавено на крајот на март, темпото на операции забави по критичните сектори на фронтот во Бахмут, бидејќи тие се преселија на друго место. Значително, нагло се промени во рок од неколку дена.

Слични содржини