BMW Group и Tata Technologies потпишаа договор за соработка

од Vladimir Zorba

BMW Group и Tata Technologies, глобална компанија за инженерство на производи и дигитални услуги, објавија дека потпишале договор за основање заедничко вложување за формирање центар за развој на софтвер и ИТ со локации во Пуне, Бангалор и Ченаи, Индија.

Главните развојни и оперативни активности ќе бидат воспоставени во Бангалор и Пуна. Во Ченаи, фокусот ќе биде ставен на деловните ИТ решенија. Извршувањето на договорот за заедничко извршување е предмет на разгледување и одобрување од надлежните органи, пишува „ХАК“.

Заедничкото вложување ќе ја искористи експертизата за дигитално инженерство и талентот на Tata Technologies во Индија за да придонесе кон стратешкото проширување на капацитетите за софтверско кодирање на BMW Group низ глобалните ИТ центри и операции, се вели во официјалниот документ. Потфатот ќе се фокусира на стратегиски развој на софтвер, вклучувајќи софтверски дефинирани решенија за возила (SDV). Во автомобилскиот софтвер, фокусот ќе биде ставен на автоматизирано возење, инфозабавни и дигитални услуги. Во ИТ смисла, акцентот ќе биде ставен на дигитализација и автоматизација на развој на производи, производство и продажба. Околу 100 обучени и искусни експерти на TATA Technologies ќе дадат силен и непосреден придонес во софтверските проекти.

Кристоф Грот, виш потпретседател за софтвер и Е/Е архитектура во BMW Group рече: „Нашата соработка со Tata Technologies ќе го забрза напредокот на полето на софтверски дефинирани возила. Во меѓународна споредба, Индија може да се пофали со голем фонд на таленти со извонредни софтверски вештини, кои можат да придонесат за нашата софтверска компетентност. Развивањето на софтвер за возила за BMW Group значи работа со најсовремени процеси и алатки, што пак им дава можност на индиските софтверски инженери да ги обликуваат врвните автомобилски искуства во идните области како што се високо автоматизирано возење и вештачка интелигенција“.

Слични содржини