Борел апелира до земјите членки на ЕУ, препорачува укинување на мерките против Косово

од Илинка Илиоска
340 прегледи

Високиот претставник на Европската унија за надворешна политика и безбедност, Жозеп Борел, им препорачал на земјите-членки да заземат став за укинување на мерките против Косово, дознава РСЕ од дипломатски извори во блокот, кои имале пристап до извештај на шефицата на дипломатијата на ЕУ.

Изворите ја наведоа препораката дадена од Борели во неговиот извештај во која се наведува дека: „Имајќи ги предвид чекорите што ги презеде Косово во насока на исполнување на барањата на ЕУ изразени во изјавата од 3 јуни 2023 година, високиот претставник му препорачува на Советот да заземе став за укинување на мерките против Косово, истовремено почитувајќи ги институционалните прерогативи“.

Во својата препорака, Борел напиша дека „одлуката на Советот ќе биде политички сигнал и ќе придонесе за балансиран контекст во кој дијалогот Приштина-Белград, кој е олеснет од ЕУ, може да се движи напред.

Слични содржини