259
Овој стар босански рецепт може да се користи и за подготовка на баклава:
Состојки:
350 грама ореви
70 грама презла
кора за пита или баклава
250 грама путер
Состојки за прелив:
700 грама шеќер
600 милилитри вода
1 лимон
2 ванилин шеќер
Подготовка:
Измешајте ги јаткастите плодови и презлата, и расукајте ги корите.
Наредете ги 3-те кори како карти и обилно посипете ги со ореви и стопен путер.
Свиткајте како штрудла, исечете ги на парчиња со дебелина од 3 см и наредете во плех за печење.
Полијте со путер и печете додека не порумени.
За тоа време згответе фил од шеќер, вода, лимон и ванилин шеќер. Оладениот прелив прелијте го врз жешките рози.
На здравје!