Бразилската полиција го обвини Болсонаро за ширење лаги за време на пандемијата

од Stefanija Kuzmanovska

Бразилската полиција го обвини претседателот Жаир Болсонаро дека заговарал за непочитување на мерките за спречување на пандемијата и за лажно тврдење дека вакцинираните против ковид-19 се изложени на ризик да заболат од сида.

Во документот испратен до Врховниот суд на Бразил, полицијата соопшти дека дејствијата на Болсонаро за обесхрабрување на почитувањето на здравствените мерки поврзани со пандемијата претставуваат кривично дело и дека неговите тврдења кои ја поврзуваат сидата со вакцинацијата не се во согласност со законот.

Полицијата побара од судијата на Врховниот суд да ја овласти полицијата да поднесе пријава против Болсонаро и другите инволвирани во случајот.

Исто така, се вели дека се потребни дополнителни чекори за да се заврши истрагата, вклучително и сослушување на Болсонаро.

Во директен пренос на социјалните мрежи минатиот октомври, бразилскиот претседател рече, без да обезбеди никакви докази, дека извештаите на британската влада покажале дека луѓето целосно вакцинирани против ковид-19 развиле сида.

Болсонаро, кој одби да ја прими вакцината, беше привремено суспендиран од Facebook и YouTube по овие коментари.

Слични содржини