Британија ги забрани лесните пасворди

од Илинка Илиоска
246 прегледи

Во Велика Британија стапува на сила нова регулатива со која се забранува продажба на технолошки уреди со слаби фабрички лозинки како „admin“ или „12345“. Мерката е дел од новите закони со кои се бара од сите паметни уреди да ги исполнуваат минималните безбедносни стандарди.

Одделот за наука, иновации и технологија на Обединетото Кралство објави дека овој потег ќе ги направи легални производителите на телефони, телевизори и паметни ѕвончиња, меѓу другите уреди, да ги заштитат уредите поврзани на интернет. Од корисниците ќе биде побарано да ги променат своите стандардни лозинки.

Овие мерки се очекува да помогнат да се зајакне довербата на потрошувачите при купување и користење производи во време кога потрошувачите и бизнисите се повеќе се мета на хакери.

Производителите мора да објават информации за контакт за корисниците да пријават грешки и проблеми, а исто така мора да бидат транспарентни за тоа колку време е потребно за објавување на ново безбедносно ажурирање, пишува The Guardian.

Овие мерки се очекува да помогнат во зајакнувањето на довербата на потрошувачите при купување и користење производи во време кога потрошувачите и бизнисите се повеќе се цел на хакерски напади .

Законите се дел од режимот за безбедност на производите и телекомуникациската инфраструктура (PSTI), кој има за цел да ја зајакне отпорноста на ОК на сајбер криминалот.

Слични содржини