292
Салата е секогаш добар предлог за ручек.
Состојки:
– 1 главица зелена салата
– 250 гр печено бело пилешко месо
– 100 гр кубети
– 50 гр пармезан
– 50 мл маслиново масло
– 2 лажици сок од лимон
– 1-2 чешниња лук
– 1 кафена лажичка сенф
– сол, бибер по желба
Подготовка:
Добро измијте ја салатата, исушете ја и исечете ја на помали парчиња. Ставете ја во поголем сад.
Исечете го печеното пилешко и додајте го во салатата заедно со кубетите.
Половина од пармезанот се сече на долги ленти и се додава во салатата.
Остатокот од пармезанот ситно се ренда и се меша со маслиново масло, сечкан лук, сок од лимон и сенф. По желба додадете сол и бибер.
Со добиениот сос прелијте ја салатата и послужете веднаш.