ЦЕНИ ВО 2024 И 2025 ГОДИНА: Вреди ли да се купи недвижен имот во Германија?

од Vladimir Zorba

Пред цените на недвижностите во Германија повторно да пораснат во 2025 година, цените веројатно повторно ќе паднат во 2024 година. Според експертите, цените на недвижностите во Германија годинава ќе паднат помалку отколку што се очекуваше претходно.

Се очекува цените да паднат во просек за 1,7 отсто, проценуваат експертите.

Во ноември сепак се очекуваше пад од 2,8 отсто. За споредба: лани цените паднаа за 8,7 отсто.

За 2025 година сега се очекува зголемување на цените за 3,0 проценти. Ова е значително повисоко од последната прогноза од 1,8 отсто.

Цените се зголемени за повеќе од 24 отсто

„Тензичната ситуација во градежниот сектор, со сè уште високи трошоци за работна сила и материјали, веројатно ќе доведе до недостиг на понуда, што веројатно ќе изврши нагорен притисок врз цените“, вели експертот.

Повисоките каматни стапки како одговор на високата инфлација ставија крај на речиси десетгодишниот бум на недвижностите во најголемата европска економија, јавуваат германските медиуми.

За време на пандемијата на коронавирус, цените се зголемија за повеќе од 24 проценти – меѓудругото, затоа што многу луѓе бараа поголем простор за живеење. Сепак, просечните цени на куќите сега се намалени за единаесет проценти од нивниот врв во вториот квартал од 2022 година.

Германскиот пазар на недвижности е во послаба состојба од онаа на многу други земји, вклучително и САД. Таму, цените на куќите значително се зголемија за време на пандемијата и, по кус пад, повторно почнаа да растат – и покрај сличното нагло зголемување на каматните стапки.

Неколку германски градежни компании мораа да прогласат банкрот, влошувајќи ја и онака ограничената понуда на прифатливи станови. Повеќето анкетирани аналитичари очекуваат достапно домување да остане недоволно во следните две до три години.

„Јазот меѓу понудата и побарувачката веројатно ќе се зголеми“, вели експерт од консултантска фирма за недвижнини.

Ќе се зголеми ли бројот на сопственици на имот?

„Постојат неколку шеми во секторот за новоградба кои сакаат да субвенционираат прифатливи станови и ќе доведат до зголемување на понудата, но тоа ќе биде прилично мало“, додава тој.

Повеќето експерти очекуваат достапноста за првпат купувачите да се подобри во наредната година.

Во исто време, сепак, очекуваат соодносот на сопственици на станови и изнајмувачи да се намали. „Со каматните стапки на повисоки нивоа и достапноста што покажува мало подобрување, тешко е да се замисли дека стапката на сопственост на куќи се зголемува“, рече експертот.

Слични содржини