Цените на индустриската електрична енергија за германските компании се намалуваат за речиси една четвртина на почетокот на 2024 година

од Vladimir Zorba

Цените на електричната енергија во Германија значително се намалија на почетокот на 2024 година во споредба со годишниот просек за претходната година, покажа анализата на Федерацијата на германските индустрии за енергија и вода (BDEW).

Особено малите и средните индустриски компании имаа корист од падот на цените, кои плаќаа просечно 17,60 центи за киловат час (ct/kWh) во новите договори кои го исклучуваат данокот на електрична енергија, што е 23 отсто помалку отколку во претходната година.

Во екот на енергетската криза во 2022 година, цените за индустријата се искачија на многу над 40 ct/kWh. Домаќинствата забележаа пад на цените за 8 отсто во просек до 42,22 ct/kWh во анализата објавена во средината на февруари. Учеството на даноците, давачките и другите ценовни компоненти наметнати од државата за сите потрошувачи благо падна на почетокот на годината, за 0,36 ct/kWh на учество од 29 отсто од вкупната цена. Учеството на мрежните такси беше 27 отсто, додека трошоците за набавка и малопродажба учествуваа со 44 отсто од цената, соопшти BDEW.

Економистот и советник во Министерството за економија Јенс Сидекум ги нарече резултатите од анализата „зачудувачки“. Коментирајќи на платформата X, Сидекум истакна дека цените на индустријата паднале „значително“ и дека показателите за цените продолжиле да укажуваат надолу. Трендот би бил сличен за приватните домаќинства, иако со побавно темпо, тврди тој. Откако ќе истечат тековните договори, Сидекум рече дека пониските цени треба да станат широко распространети во новите.

„Генерално, бројките на BDEW не се совпаѓаат со моменталното расположение во дебатите, што е дека сè оди во вода поради високите цени на енергијата“, тврди тој.

Слични содржини