Дали јадете во пекарницата секој ден? Еве како тоа му штети на вашето здравје

од Milan1
96 прегледи

На секој чекор топлите мириси на свежи кифлички, лиснато тесто, бурек. Пекарските куќи станаа неопходен дел од нашето секојдневие, без разлика дали брзаме на работа, го прескокнуваме појадокот дома или бараме нешто „на пат“ додека чекаме превоз.

За многумина, пекарските производи се најпристапниот, најбрзиот и честопати најевтиниот оброк.

Додека уживаме во грицкањето на уште едно меко лепче, ретко се застануваме да се прашаме како секојдневното консумирање на овие производи влијае на нашето здравје?

1. Премногу рафинирани јаглехидрати

Повеќето печива се прават од бело, индустриски обработено брашно, кое ги изгубило повеќето од своите влакна и хранливи материи. Ваквите јаглехидрати брзо го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, но исто така се намалуваат исто толку брзо што резултира со замор, раздразливост и обновено чувство на глад.

Влијанието на исхраната врз телото и духот

2. Зголемување на телесната тежина

Кроасани, лепчиња, чоколадни ролни сите омилени, но полни со скриени калории. Редовното уживање во овие масни и слатки печива, без доволна физичка активност, лесно може да доведе до несакано зголемување на телесната тежина.

3. Тешкотии во варењето

Недостатокот на влакна во печивата може да доведе до проблеми со варењето, вклучувајќи запек и надуеност. Покрај тоа, многу производи содржат адитиви, засилувачи на вкус и конзерванси кои дополнително го оптоваруваат дигестивниот систем.

4. Сол во големи количини

Солените пецива, како што се переците, бурекот или погачицето, често содржат голема количина на натриум. Прекумерниот внес на сол може да предизвика висок крвен притисок, задржување на течности и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.

5. Зависност од „брза енергија“

Колачињата брзо нè заситуваат, но исто така брзо нè оставаат гладни. Ненадејните скокови и падови на шеќерот во крвта доведуваат до почести желби за храна, создавајќи циклус во кој постојано бркаме нова доза на јаглехидрати.

6. Недостаток на витамини и минерали

Ако печивата ви е основен оброк, веројатно не внесувате доволно протеини, здрави масти, витамини и минерали. На долг рок, ова може да го ослабне имунитетот и да го оптовари телото.

За да бидете здрави и во форма, не мора целосно да се откажете од вашиот омилен појадок, туку изберете попаметно. Лебот од цело зрно и ‘ржаниот леб се побогати со растителни влакна. Комбинирајте ги со протеини како јогурт, урда, јајца или посно пилешко.

Наместо да се препуштате секој ден, обидете се да се ограничите на печива неколку пати неделно. На тој начин, можете да уживате во тој познат мирис и вкус без да се чувствувате виновни.

Слични содржини