Дали кафето без кофеин е штетно?

од Milan1
46 прегледи

Многу луѓе секојдневно се свртуваат кон кафе без кофеин за да уживаат во својот омилен пијалок без страв дека ќе им го нарушат сонот. Популарно меѓу луѓето кои се чувствителни на кофеин или пијат кафе доцна навечер, бремените жени и постарите лица, оваа верзија на кафе , делува како безбедна и разумна алтернатива. Меѓутоа, во последните месеци се појавија сомнежи за безбедноста на овој вид кафе не поради кофеинот, туку поради начинот на кој се отстранува од зрната.

Иако само околу 10 отсто од возрасните Американци пијат кафе без кофеин дневно, според Националната асоцијација за кафе, новото правило на американската Агенција за заштита на животната средина (ЕПА) предизвика сомнеж кај потрошувачите и еколошките организации: дали кафето без кофеин е навистина безбедно за здравјето?

Главната грижа е поврзана со методот кој најчесто се користи за отстранување на кофеинот од кафето употребата на растворувачот метилен хлорид. Оваа хемикалија, претходно пронајдена во лепила, стриптизери за бои и други индустриски производи, е поврзана со зголемен ризик од рак и други негативни здравствени ефекти. Затоа ЕПА неодамна ги забрани повеќето комерцијални употреби на метилен хлорид.

Оваа забрана, сепак, не се однесува на прехранбените производи, бидејќи тоа е под јурисдикција на Управата за храна и лекови на САД (FDA). Според сегашните регулативи, „FDA“ дозволува употреба на метилен хлорид за декофеинирање на кафето се додека резидуалниот растворувач не надминува 10 делови на милион (ppm) во печените зрна.

Вилијам Мареј, директор за политика во Националната асоцијација за кафе, рече дека нема докази дека консумирањето кафе без кофеин предизвикува здравствени проблеми.

Од друга страна, американскиот Фонд за заштита на животната средина и други организации тврдат дека не постои безбедно количество на канцерогената супстанција и дека неговата употреба во храната треба целосно да се забрани. Во јануари годинава тие поднеле официјално барање до ФДА за забрана на метилен хлорид во производството на кафе без кофеин, пишува порталот c&en.

потрошувачите сакаат да избегнат хемикалии, можат да ја побараат таа ознака.

Слични содржини