Овошните торти почесто се подготвуваат во лето кога е сезона на разни свежи овошја, но и во зимските месеци е корисно освежувањето на овошјето, особено во комбинација со шлаг.
Овој овошен колач се подготвува едноставно, а се состои од пандишпан натопен во сируп, шлаг и овошен прелив, киви и мандарините се користат во овој рецепт, но можете да го замените со друго овошје, на пример портокал.
Состојки
Бисквит:
* 130 гр брашно
* 4 јајца – собна температура
* 80 гр шеќер
* ¾ лажица путер – стопен
* половина лажица екстракт од ванила
* ¼ прстофат сол
Сируп:
* 40 ml топла вода
* 3 лажици шеќер
Шлаг крем:
* 250 гр слатка павлака
* 6 до 8 лажици шеќер во прав
Прелив за овошје:
* 200 гр киви
* 200 гр мандарини
Подготовка:
Во сад ставете ги јајцата, шеќерот, екстрактот од ванила и солта. Ставете го овој сад во поголем сад исполнет со топла вода. Матете ја смесата со миксер на голема брзина околу осум до 10 минути. После тоа, додадете брашно и путер во смесата.
Ставете го тестото во калапот и печете околу 20 минути на 180 степени, тестирајте со чепкалка дали тестото е печено. Кога ќе го извадите тестото од рерна, оставете го да се излади и извадете го од калапот.
Изматете ја слатката павлака и шеќерот додека не добиете шлаг. За да го подготвите сирупот, растворете го шеќерот во топла вода и оставете го на страна.
Исечете го бисквитот на три дела со голем нож. Првиот слој тесто премачкајте го со подготвениот сируп, па премачкајте со шлаг. Врз неа ставете исечени парчиња киви и мандарина. Постапката повторете ја уште два пати и завршете со слој свежо овошје.
На здравје!