Десерт од ванила и коњак

од Stefanija Kuzmanovska
211 прегледи

Состојки:

– 4 жолчки

– 250 мл млеко

– 80 гр шеќер

– малку коњак

– 1 мешунка од ванила

– 1 кесичка желатин

– 200 мл слатка павлака

– печени бадеми за декорација

Подготовка:

Со рака добро изматете ги жолчките, шеќерот и коњакот за да добиете густ крем.

Посебно сварете го млекото со мешунката од ванила, па полека додајте го во жолчките и шеќерот додека е жешко со непрекинато мешање.

Добиениот крем истурете го во садот во кој се вареше млекото, а потоа продолжете да готвите со постојано мешање.

Тргнете го жешкиот крем од шпоретот и измешајте го стопениот желатин. Изладете го кремот.

Изматете ја слатката павлака и измешајте ја во изладениот крем, па истурете ја во чаши и ставете ја во фрижидер најмалку два часа.

Пред сервирање украсете со печени бадеми.

Слични содржини