Состојки:
– 2 јајца
– 2 лажици шеќер
– 1 лажица какао
– прстофат сол
– 120 гр брашно
– 50 гр путер
– 2 дл млеко
– 1 дл вода
– мармалад, чоколадо или овошје по избор
Подготовка:
Растопете го путерот. Во посебен сад измешајте ги брашното и какаото.
Изматете ги јајца или измешајте рачно со шеќер и малку сол.
Потоа додадете го растопениот путер и добро измешајте.
Додадете ја смесата со брашно и какао во садот, добро измешајте и потоа додајте ги млекото и водата во неколку наврати. Добро измешајте за да се ослободите од грутките.
Оставете ја смесата во фрижидер еден час.
Смесата можете да ја подготвите и ден пред печењето.
Наполнете со мармалад по ваш избор, крем или користете овошје. Свиткајте ги палачинките и декорирајте ги со шеќер во прав, растопено чоколадо или шлаг.