Длабочините на Црвеното Море овозможуваат поглед во иднината на океанот

од Vladimir Zorba

И покрај неговото име, неодамнешните студии за Земјината кора и тектонската структура во Црвеното Море сугерираат дека тоа е всушност древен океански слив, чии уникатни карактеристики можат да обезбедат вреден увид во влијанието на климатските промени врз океаните.

Истражувачите од Институтот за истражување на океаните (OSSARI) во провинцијата Табук во Саудиска Арабија ќе го следат и мапираат Црвеното Море на најдетален начин до сега, пишува Nature.

„Првичната цел е да се создаде првиот биохемиски модел на Црвеното Море, вклучувајќи податоци за суштинските својства на овој океан.

„Истражувањето во длабочините на морето е навистина привлечно – „екстремофилните“ микробиолошки заедници што живеат таму имаат потенцијал за биотехнологија“, велат истражувачите.

Комбинацијата на традиционално земање примероци и паметни технологии ќе отвори нови патишта за собирање и проучување примероци. Во планот се автономни подводни возила кои треба да анализираат ДНК од водата во широк опсег. Сите организми оставаат клетки и други наслаги за време на нивниот животен циклус – автономното земање примероци од ДНК и другите нови сензори ќе обезбедат увид во екосистемите на Црвеното Море.

Поврзување на точките

Во центарот на вниманието ќе биде и развојот на инструменти за собирање податоци и аналитички методи базирани на вештачка интелигенција за подобрување на надзорот на океаните. Овие податоци ќе придонесат за одржлив туризам и рибарство преку морските заштитени подрачја и други мерки.

„Ќе им помогнеме на засегнатите страни во голем број сектори да извлечат заклучоци од сложени збирки на податоци, овозможувајќи информирано донесување одлуки. Во тоа голема улога ќе имаат новите поморски и подводни технологии за безжична комуникација“, велат истражувачите.

Иако подводните комуникации традиционално користат акустични фреквенции, тие имаат ограничена пропусност и не можат да пренесуваат големи количини на податоци. Брзиот напредок е постигнат на полето на безжичните оптички комуникации, кои користат светлина за пренос на податоци, што овозможува проучување на нови комуникации помеѓу, на пример, далечни станици.

Подводните сензорски мрежи ќе ја следат интеракцијата помеѓу луѓето и морската средина, обезбедувајќи рано предупредување во случај на каква било потреба од интервенција. Далечинските камери може да се постават во подлабоки води, сервисирани од автономни подводни возила способни да собираат видео податоци, па дури и да полнат батерии.

Овој регионален проект има за цел да има глобално влијание – откривањето на тајните на Црвеното Море треба да придонесе за одржлива иднина. Науката за океаните ни дава можност да работиме мултидисциплинарно на проблемите од реалниот свет.

Слични содржини