Подгответе си своја верзија на едно од најпознатите тоскански јадења, панзанела. Покрај тоа што е брзо и лесно за подготовка, тоа е одличен начин да го искористите остатокот од стар леб.
Ретко кој зеленчук може да ги надмине доматите во лето, а во оваа комбинација нивниот сочен вкус ќе дојде до израз.
Потребни состојки:
1 кг зрели мешани домати – помалите исечете ги на половина, а поголемите на четвртинки
300 гр тесто останато еден ден или чабата исечкана на големи парчиња
100 мл маслиново масло
50 мл црвен вински оцет
50 гр конзервирана аншоа, исцедена и грубо исечкана
100 гр црни маслинки без семки
голем грст искинати листови босилек
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Ставете ги доматите во цедалка и посипете ги со една лажичка морска сол, а потоа оставете ги да отстојат 15 минути.
Парчињата леб премачкајте ги на плех и покријте ги со лажица масло. Печете 10-15 минути или додека не се потпече малку.
Во сад измешајте го преостанатото масло и оцетот. Зачинете по желба. Измешајте ја аншоата со доматите, тестото, преливот од маслиново масло, маслинките и половина босилек во голем сад. Ставете ја панзанелата на чинија за сервирање и посипете ја со преостанатиот босилек.